Jotkut rock-laulajat ovat sitä mieltä, että äänihuulikyhmyt ovat kuin työmiehen känsät ja kuuluvat asiaan ammatissa. Seksikkään käheä viskibasso voi olla myyntivaltti. Mutta jos kyse on siitä, että ääni on sairas, onko se enää seksikästä? Kuka osaa muokata itselleen juuri sopivan kokoiset kyhmyt, sairauden, joka vaikuttaa vain vähän, mutta ei mene liian pitkälle ja estä joku päivä äänen hävitessä kokonaan esimerkiksi konsertin pitämistä?
Hyvä laulutekniikka samoin kuin hyvä puhetekniikka ovat ensiarvoisen tärkeitä asioita, varsinkin jos ääntä käytetään paljon, vaativissa olosuhteissa tai vaativalla tavalla. Siis jos haluaa pitää ääntöelimistönsä terveenä. Myös äänen väsymisen tuntemukset ja merkit kannattaa ottaa tosissaan ja antaa tarvittaessa äänelle sen tarvitsemaa lepoa.
Liian pitkään jatkuneen tai liian raskaan äänentuoton seurauksena kurkunpään lihakset voivat väsyä siten, että niistä poistuu aineenvaihdunnassa tarvittavia aineita ja niihin kertyy kuona-aineita, esimerkiksi maitohappoa. Äänen sameutuminen ja hälyn lisääntyminen samoin kuin äänen menetys voivat liittyä siihen, että äänihuulikudoksen viskositeetti eli kudoksen nesteen kitka kasvaa. Tämä voi johtua kudoksissa olevan nesteen vähentymisestä ja toisaalta kuona-aineiden kertymisestä. Tällöin äänihuulivärähtely hankaloituu. Kuivumista voi aiheuttaa voimakas ja nopea äänihuulivärähtely (esim. voimakkaassa ja korkeassa äänessä). Jos taas äänihuuliin kertyy nestettä (kuona-aineita), voivat äänihuulet alkaa värähdellä epäsäännöllisesti ja ääni kuullaan äänen särähtelynä, rahinana tai rahisevana käheytenä. (Laukkanen & Leino, 2001:)
Pahimmassa tapauksessa, jos rasitusta on kestänyt jo liian kauan, äänihuuliin voi alkaa kehittyä ylimääräistä kudosta, josta voi muodostua äänihuulikyhmyt tai polyyppeja. Nämä jämähtävät äänihuulten limakalvon pinnalle ja estävät äänihuulten tiiviin sulkeutumisen sekä tasaisen värähtelyn. Ääni kuulostaa heikolta ja rahisevalta. Ongelmat voivat poistua itsekseen äänilevolla tai hygienisemmän äänenkäyttötavan omaksumisella, mutta usein tarvitaan avuksi myös kirurgin veistä ja ääniterapiaa. Voimakas yskiminen, huuto, painonnosto tai kurkunpäähän kohdistuneet iskut voivat aiheuttaa äänihuuliin verenvuotoa. Tällöin ääni käheytyy nopeasti ja hoitona käytetään äänilepoa. Hyvin voimakas ja/tai pitkään jatkunut puristeinen äänenkäyttö voi saada aikaan äänihuulten takaosaan haavaumia. Se voi aiheuttaa ääneen käheyttä tai vain kivun tuntemuksia. Hoitona käytetään äänilepoa ja -terapiaa. (Laukkanen & Leino, 2001:)
Äänen terveyteen ja huoltoon aletaan kiinnittää liian usein huomiota vasta sitten, kun ollaan saatu aikaiseksi jo ongelmia. Niin kuin monessa muussakin terveyteen liittyvässä asiassa, tervettä ääntä osataan kaivata vasta sitten kun se on jo menetetty.
Palveluksia, joita jokainen voi omalle äänelleen tehdä:
1. Omaksu hyvä, riittävän rento äänenkäyttötapa
2. Opettele välttämään äänen ylikuormitusta
3. Anna äänelle lepoa sen ollessa rasittunut tai flunssainen
4. Jos tupakoit, lopeta
5. Juo vettä
6. Lämmittele ääni ennen vaativaa äänenkäyttöä. Vaativaa äänenkäyttöä voivat olla esimerkiksi pitkät puhumispätkät, voimakkaan äänen käyttö, laulaminen ja esiintyminen.
7. Jos käheyttä on jatkunut kaksi viikkoa ja varsinkin, jos sille ei löydy mitään selvää syytä, hakeudu korva-, nenä-, kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille tutkimuksiin.
Yksi mukava harjoitus, jolla voi hyvin lämmitellä ääntä, on huulilla päristely (kuten pikkulapset tekevät leluautoilla ajaessa).
HARJOITUS:
Tee harjoitus kevyesti, herätellen.
– Anna ilman virrata ulos huulten ollessa kevyesti yhdessä siten, että huulet alkavat värähdellä toisiaan vasten.
– Pyri pitämään huulet ja posket riittävän rentoina ja ilmanvirtauksen tasaisena.
– Päristele huulilla pitkiä pätkiä samalla kevyesti ääntäen.
– Voit kokeilla aluksi suoraa ääntä puhekorkeudelta ja sen jälkeen liu’uttaa ääntä ylös ja alas.
– Voit jopa yrittää päristellä jonkin kappaleen mukaan.
Jos harjoitus tuntuu haasteelliselta, kokeile myöhemmin uudelleen. Tässä on mahdollista kehittyä ja harjoitus tekee mestarin.
Lähde:
Laukkanen, A-M. & Leino, T. 2001. Ihmeellinen Ihmisääni. Gaudeamus. Helsinki.
Huom! Harjoitukset ja vinkit on suunnattu terveen äänen kehittämiseen entistä paremmin ilmaisevaksi, kestävämmäksi ja soivemmaksi. Mikäli epäilet kurkunpäässäsi patologista vaivaa tai esimerkiksi äänen käheys on kestänyt kaksi viikkoa, hankkiudu tutkimuksiin korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkärille tai foniatrille.
Kirjoittaja on äänenkäytön kouluttaja, FM vokologi Johanna Leskelä