Puhetyöläisen tärkein työkalu on ääni. Sen huoltaminen on yhtä olennaista kuin urheilijan kehonhuolto – hyvinvoiva ääni kestää paremmin kuormitusta ja palvelee luotettavasti päivän jokaisessa hetkessä. Äänenhuolto ei kuitenkaan ole pelkkää ääniharjoittelua, vaan kokonaisvaltaista hyvinvointia, joka kattaa hengityksen, asennon, palautumisen ja arjen äänenkäytön tavat. Pienillä teoilla voi olla suuri vaikutus äänen kestävyyteen ja laatuun.
Hyvinvoiva ääni syntyy hyvästä huolenpidosta
Lämmittele ääni ennen työpäivää
Aivan kuten urheilusuoritus vaatii lämmittelyä, myös ääni hyötyy kevyistä harjoituksista ennen päivän ensimmäisiä puhetilanteita. Hyräily, lempeä ääntö ja kevyet venytykset auttavat herättämään äänihuulet ja kurkunpään.
Huolehdi äänesi palautumisesta
Ääni tarvitsee myös palautumista jaksaakseen. Pitkien puhejaksojen jälkeen kevyet rentoutusharjoitukset, kuten äänetön haukottelu, huulten tai r-päristely ja kehon rentouttaminen, voivat auttaa palautumisessa. Riittävä lepo ja laadukas uni tukevat myös äänen hyvinvointia.
Asento ja hengitys – äänen tukipilarit
Hyvä ryhti mahdollistaa vapaan hengityksen, mikä keventää äänihuulten kuormitusta. Syvä hengitys palleasta saakka antaa äänelle voimaa ja estää turhaa kurkun jännitystä.
Vältä turhaa rasitusta
Puhuessasi voimakkaasti, älä purista ääntäsi, vaan käytä hengitystä ja resonanssia tukemaan ääntä. Jos mahdollista, mene lähemmäksi kuulijaa tai käytä mikrofonia, jotta sinun ei tarvitse käyttää voimakasta ääntä. Kuiskaaminen rasittaa äänihuulia yllättävän paljon, joten se ei ole hyvä vaihtoehto säästeliäälle äänenkäytölle.
Juo vettä – kosteutus on avainasemassa
Riittävä nesteytys pitää äänihuulet joustavina ja vähentää kurkun kuivumista. Vesi on paras valinta, ja sitä kannattaa juoda pitkin päivää.
Vältä yskimistä ja kakistelua
Yskiminen ja kakistelu voivat rasittaa äänihuulia ja aiheuttaa turhaa ärsytystä. Kokeile, auttaisiko yskimisen sijaan nielaiseminen tai veden juonti, jos tunnet kurkussa tuntemuksia.
Älä puhu flunssaisena
Äänihuulten limakalvot ovat herkkiä, ja flunssaisena puhuminen, tai varsinkin voimakkaan äänenkäyttö, voi johtaa pitkäkestoisiin äänihäiriöihin. Anna äänen levätä mahdollisimman paljon sairaana ollessasi ja käytä vain hiljaista ääntä, mutta ei kuitenkaan kuiskausta.
Vesipiippu ja nenäkannu apuna äänihuollossa flunssassa ja allergia-aikoina
Nenäkannun käyttö auttaa pitämään hengitystiet kosteina ja puhtaina, mikä voi ennaltaehkäistä äänen käheyttä. Apteekista ostettava vesipiippu puolestaan on oiva apuväline äänihuoltoon, sillä sen avulla kosteus saadaan vietyä suoraan kurkunpäähän äänihuulten limakalvoille.
Kehitä äänenkäyttöä koulutuksella
Hyvin hoidettu ääni ei ole vain ammatillinen voimavara, vaan myös osa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Pienillä päivittäisillä teoilla voi olla suuri vaikutus äänen jaksamiseen – ja sitä kautta omaan jaksamiseen työssä ja arjessa.
Äänenhuoltoa voi harjoitella myös ohjatusti. Soiva Coachingin äänenkäytön koulutukset tarjoavat työkaluja äänen kestävyyden parantamiseen, äänenkäytön monipuolistamiseen ja oman äänen mahdollisuuksien syvempään ymmärtämiseen. Oikeilla tekniikoilla ja harjoitteilla voi lisätä äänen kantavuutta, vähentää rasitusta ja parantaa puheen vaikuttavuutta.